Tuesday, April 12, 2011

Udang Goreng Pedas


Cadangan hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 15 minit



Bahan-bahan :
800 gm    udang
500 gm    asparagus - dipotong 3cm ( sayuran lain pun boleh digunakan )
150 gm    bawang besar - dipotong kasar
150 gm    sos tiram (boleh sukat guna sudu besar sesedap rasa)
80 gm     daun bawang (tak payah sukat pun takpe.. guna dlm 1-2 helai pun dah cukup, asal ada je.. takde pun takpe :))
30 gm halia - dipotong nipis (sebesar ibu jari)
20 gm cili padi - ditumbuk
5 gm daun limau purut
20 ml minyak
Garam secukup rasa

** Sayur asparagus boleh digantikan dengan sayur yang lain seperti kobis bunga, lobak merah dan lain-lain mengikut citarasa masing-masing.


Cara membuatnya :
1. Tumiskan bawang dan halia hingga bertukar warna.
2. Kemudian, masukkan sos tiram dan cili padi
3. Kacau rata.
4. Masukkan pula asparagus, limau purut, udang dan garam secukup rasa.
5. Hidangkan panas.


p/s : Masakan berlauk tak perlu sukatan seperti kita membuat kek. Tak perlu terlalu rigid. Boleh adjust semua bahan² ni ikut sesedap rasa. Kalo selalu practice, Insyaallah.. korang akan pandai nak modify resepi² ni. Boleh tambah bahan-bahan lain jika dirasakan perlu :D

0 comments: