Wednesday, April 20, 2011

Kentang Putar (Mashed Potato)



Cadangan hidangan : 4-5 orang
Masa penyediaan : 30 minit

Bahan-bahan :

6-8 biji kentang (dikopek kulit, dipotong dan direbus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
Sedikit daun bawang (dipotong halus)
Sedikit lada sulah dan garam


Info tambahan :
1. Susu cair boleh digantikan dengan campuran krin dan air dalam nisbah 1:1 sehingga sukatan menjadi 1/2 cawan.
2. Daun bawang boleh digantikan dengan serbuk Oregano atau Italian Herbs Seasoning.

Cara membuatnya :

1. Satukan kentang yang telah direbus, mentega,, garam dan lada sulah di dalam satu bekas dan kemuadian lecek sehinga hancur.
2. masukkan susu cair dan kacau sehinggarata. Kalau rasa² terlalu pekat, boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
3. Masukkan daun bawang yang telah dipotong halus dan gaul sehingga rata. Sedia untuk dihidangkan.

0 comments: