Friday, April 22, 2011

Omelette Sayur dan Udang



Cadangan hidangan : 3-4 orang
Masa penyediaan : 30 minit

Bahan-bahan :
Untuk Omelette :
1 sudu besar minyak masak (untuk menggoreng)
6 biji telur besar (dipukul)

Untuk Inti :
½ batang lobak merah (dihiris nipis)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
1 tangkai cili merah (dicincang kasar)
6 kuntum cendawan Shitake kering (direndam dan dihiris halus)
1 cawan tauge
1/3 cawan daun ketumbar (dicincang halus)
130 gram udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak (untuk menumis)

Info tambahan :
Semua bahan-bahan untuk inti boleh ditukar dengan sayuran lain ikut citarasa dan kreativiti masing-masing.

Cara membuatnya :
1) Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumis selama seminit atas api yang besar.
2) Masukkan semua bahan inti dan teruskan mengacau sehingga semuanya masak. Angkat dan ketepikan, biarkan suam.
3) Pukul telur di dalam mangkuk hingga rata.
4) Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan satu per empat daripada telur yang dipukul itu dan masak atas api sederhana sehingga ia hampir masak.
5) Masukkan satu per empat daripada inti sayur-sayuran itu dan ratakan pada separuh bahagian omelette itu.
6) Lipat separuh lagi omelette itu bagi menutup inti. Alih pada pinggan untuk dihidangkan.
7) Ulangi cara ini hingga semua inti dan telur tadi habis.

0 comments: