Tuesday, April 12, 2011

Tempe Goreng Berlada


Cadangan Hidangan :
untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 20 minit (lebih cepat jika ikan bilis, kentang dan tempe digoreng serentak dalam kuali berasingan)



Bahan-bahan : 
1 peket tempe - dipotong nipis
Cili kering – dikisar
2 biji ubi kentang
Ikan billis - digoreng
Sedikit asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya : 
1) Ubi kentang dipotong nipis seperti membuat kerepek. Kemudian, digoreng.
2) Ikan bilis dan tempe juga digoreng di atas minyak sederhana panas.
3) Tumis cili kering yang telah dikisar sehingga naik bau.
4) Masukkan asam keping, sedikit gula dan garam secukup rasa.
5) Masukkan tempe, ikan bilis dan ubi kentang yang telah digoreng dan gaulkan.

p/s : Resepi ni paling cepat dan lazat untuk disediakan. Cuma tambah satu lauk dari sayuran.. then, dinner is ready!! selamat mencuba.. ;-)

0 comments: