Tuesday, April 12, 2011

Homemade Chicken Nugget

Cadangan hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 20 minit


Bahan-bahan :
3 ketul dada ayam
2 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk perisa secukupnya
Breadcrumb untuk menyalut ayam

Cara membuatnya :
1. Potong dada ayam secara filet ( hanya isi sahaja ).
2. Perap ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perisa dan garam. Jika suka, perahkan sedikit limau nipis ke atas ayam untuk menghilangkan hanyir ayam.

3. Biarkan sebentar. Panaskan minyak ke dalam kuali. Minyak mestilah banyak untuk menggoreng secara deep fried. Pastikan minyak betul-betul panas.
4. Sementara itu pukul telur dengan garpu. Ambil filet ayam dan celupkan ke dalam telur.
5. Kemudian, golekkan filet ayam tadi ke atas breadcrumb dan gorengkan sehingga nugget bertukar warna keemasan.


p/s : kat pasaraya skang ada jual ayam dah siap tinggal isi mcm filet.. bleh cari kat Tesco atau Giant atau NSK

2 comments:

AFIQ AZIZI said...

wow.kreatifnye.recipe nie buat sendiri ke ape.btw,good idea

MaSLiNa said...

cuba, jgn tak cuba ;)