Wednesday, July 20, 2011

Ayam Masam-masam Manis

Bahan-bahannya :
1 ekor ayam  (dipotong kecil dan dibersihkan)
3 labu bawang besar (dipotong bulat)
2 tangkai cili merah (dipotong menyerong)
2 tangkai daun bawang (dikerat lebih kurang saiz 3 cm)
4 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos cili
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
4 cm halia (ditumbuk halus)
6 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng dan menumis
1 sudu kecil serbuk kunyit


Cara membuatnya :
1) Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng hingga masak (tidak perlu garing).
2) Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk.
3) Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, kicap dan sedikit air.
4) Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam, bawang besar, cili merah, garam dan gula.
5) Kacau hingga rata dan bila bawang layu sedikit, taburkan daun bawang dan angkat.
6) Sedia untuk dihidang.

0 comments: