Tuesday, August 2, 2011

Lala Tumis Kunyit

Masih tercari-cari resepi mudah dan enak untuk dimasak ketika berbuka puasa nanti? jom cuba resepi ini;

Cadangan hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 15 minit

Bahan-bahannya :

500 gm Lala (dibersihkan terlebih dahulu)
2 biji Bawang merah (ditumbuk)
1 ulas Bawang putih (ditumbuk)
2 cm Kunyit hidup (ditumbuk)
1 batang Serai (dititik)
1 sudu besar Sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa

 Cara membuatnya :

1. Bersihkan lala dan kupas semua bawang dan kunyit hidup. Tumbuk lumat semua bawang dan kunyit.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi beraama serai yang telah dititk. Kacau biar sampai bawang layu. Kemudian masukkan sos tiram, lala, garam dan sedikit air untuk kuah. Bila sudah masak, lala akan bertukar warna dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas. Selamat mencuba :D

0 comments: