Tuesday, May 10, 2011

Japanese Tofu




Cadangan hidangan : 1-2 orang
Masa penyediaan : 20 minit

Bahan-bahan : 
2 ulas bawang putih
Sesudu besar udang kering (boleh tambah lebih jika suka)
2 tiub Japanese tofu atau Chinese tofu
Fishball (bilangan ikut sesuka hati)
Kobis bunga, lobak merah, anak jagung atau sayuran lain secukupnya
Air secukupnya
Daun sup
Garam dan lada untuk rasa


Cara membuatnya : 
1. Tumbuk bawang putih dan udang kering bersama.
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukkan air secukupnya (untuk sup).
3. Apabila mendidih, masukkan fish ball, sayuran dan akhir sekali tofu.
4. Apabila sayur telah masak, tambahkan garam dan lada secukup rasa.
5. Sebelum ditutup api, taburkan daun sup.

Nota tambahan : jika mahukan kuah yang lebih pekat, boleh masukkan sedikit tepung jagung yang telah dilarutkan dengan air.

0 comments: