Wednesday, October 12, 2011

Chocolate Filling (Ganache) for Macaron

Ingredients :

Bittersweet chocolate - 325 g
Heavy cream - 300 g
Unsalted butter - 75 g

Methods :

1. Bring the cream to a boil in a saucepan. Remove from heat and pour over the chocolate. Stir until melted and smooth.
2. Add the butter and stir well. Allow to cool until thickened and ready to pipe on the macaron.

2 comments:

Rizal Hashim said...

macam mane nak elak dari macaroon tu kembang dgn perfect? selalu lepas keluar dari oven trus kecut bahagian luar tu

MaSLiNa said...

Caranya ialah, putih telur tu simpan dalam fridge selama 3 hari, then pukul sampai betul2 kembang (tak tumpah dari bekas).. masa nak mix semua bahan (dry n wet) pastikan tak ada gelembung2 udara.. kene kacau dan tekan sampai tak kelihatan lubang-lubang udara pada adunan.. ada sikit2 tu takpe la.. then masa nak bakar tu, oven jgn terlalu panas.. try bakar selama 12 minit dulu, check tekstur then kalo tak ok, sambung bakar another 2 minutes.. maksima masa membakar jgn lebih 14 minit.. selamat mencuba!! :)