Cadangan hidangan : 5-6 orang
Masa penyediaan : 60 minit
Bahan-bahan:
Ramuan A :
250 gm mentega
120 gm gula kastor
Ramuan B :
1 biji telur gred B
Friday, April 29, 2011
Tuesday, April 26, 2011
Bubur Ayam Ringkas
Cadangan hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan:
Isi ayam (direbus dan disiat-siat sehingga halus) *
1 cawan beras **
1 inci halia
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang lobak merah (potong seperti lidi)
Sedikit minyak (untuk menumis)
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan:
Isi ayam (direbus dan disiat-siat sehingga halus) *
1 cawan beras **
1 inci halia
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang lobak merah (potong seperti lidi)
Sedikit minyak (untuk menumis)
Labels:
resepi ayam,
resepi ringkas
Resepi dalam pantang : Ikan Bilis Masak Lemak Lada Hitam
Cadangan hidangan : untuk 1-2 orang
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan :
Ikan bilis (sukatan ikut kehendak masing-masing) *
1 mangkuk santan kelapa (yang pekat)**
2-3 ulas bawang kecil
1/2 inci kunyit hidup ***
Sedikit lada hitam
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan :
Ikan bilis (sukatan ikut kehendak masing-masing) *
1 mangkuk santan kelapa (yang pekat)**
2-3 ulas bawang kecil
1/2 inci kunyit hidup ***
Sedikit lada hitam
Labels:
resepi dalam pantang,
resepi ikan
Monday, April 25, 2011
Daging Goreng 10 minit
Cadangan hidangan : 2-3 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Bahan-bahan :
500 gm daging (potong kecil supaya cepat dimasak/empuk)
1 inci halia (dihiris)
Sedikit kicap manis
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan serbuk perasa* secukupnya
Sedikit minyak
Masa penyediaan : 10 minit
Bahan-bahan :
500 gm daging (potong kecil supaya cepat dimasak/empuk)
1 inci halia (dihiris)
Sedikit kicap manis
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan serbuk perasa* secukupnya
Sedikit minyak
Labels:
resepi daging,
resepi ringkas
Friday, April 22, 2011
Resepi Bonda : Puding Karamel
Cadangan hidangan : 7-8 orang
Masa penyediaan : 60 minit
Bahan-bahan :
5 biji telur
1 tin kecil susu pekat F&N
2 tin air (guna sukatan tin susu pekat F&N)
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu gula pasir (untuk dihanguskan pada periuk)
Masa penyediaan : 60 minit
Bahan-bahan :
5 biji telur
1 tin kecil susu pekat F&N
2 tin air (guna sukatan tin susu pekat F&N)
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu gula pasir (untuk dihanguskan pada periuk)
Labels:
dessert,
resepi bonda
Omelette Sayur dan Udang
Cadangan hidangan : 3-4 orang
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan :
Untuk Omelette :
1 sudu besar minyak masak (untuk menggoreng)
6 biji telur besar (dipukul)
Labels:
resepi telur
Thursday, April 21, 2011
Resepi dalam pantang : Ikan Goreng Halia Muda
Cadangan hidangan : 1-2 orang
Masa penyediaan : 20 minitBahan-bahan :
1-2 ekor ikan parang atau ikan tenggiri
2 inci halia muda **
1/2 biji bawang besar
Sedikit serbuk kunyit ***
Sedikit garam sebagai perasa
Labels:
resepi dalam pantang,
resepi ikan
Wednesday, April 20, 2011
Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers
Cadangan penyediaan : 4-5 orang
Masa penyediaan : 2 jam
Bahan-bahan asas :
1 ekor ayam atau 4 ketul ayam (bersaiz 1/4 ayam seperti hidangan di Kenny Rogers)
Labels:
resepi ayam
Kentang Putar (Mashed Potato)
Cadangan hidangan : 4-5 orang
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan :
6-8 biji kentang (dikopek kulit, dipotong dan direbus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
Sedikit daun bawang (dipotong halus)
Sedikit lada sulah dan garam
Labels:
resepi kentang,
resepi ringkas
Monday, April 18, 2011
DIY : IKEA Meatball
Cadangan hidangan : untuk 4 orang
Masa penyediaan : 30 minit
Bahan-bahan :
1 peket Graddas
30 ketul Bebola daging
280 ml Air
70 ml Whipping cream
Labels:
DIY,
resepi daging,
resepi ringkas
Wednesday, April 13, 2011
Murtabak MAGGIE
Resepi sangat sesuai dimasak ketika berada dalam keadaan malas tahap melampau, tapi kene masak jugak sebab perut dah lapar. Resepi ini juga sesuai untuk adik2 yang tgh belajar kat kolej / dok kat umah sewa, yang teringin makanan sedap tapi nak save budget dari makan kat luar. Selamat mencuba..
Cadangan hidangan : untuk 1-2 orang
Masa penyediaan : 15 minit
Bahan-bahan :
Sebungkus Mi Maggie perisa Kari
2 biji Telur
Bawang merah (mengikut citarasa )
Cili padi / cili merah (mengikut citarasa )
Labels:
resepi ringkas
Udang Goreng Rangup
Ok, back to the kitchen, gurlss.. dah blh balik awal hari ni, blh la try masak resepi ni ye?
Masa penyediaan : 15 minit
Bahan-bahan:
8 ekor udang besar ( dibelah belakang dan dibersihkan )
1 sudu besar tepung ubi (boleh digantikan dgn tepung jagung)
2 biji telur (dipukul sedikit )
½ sudu teh serbuk lada sulah
½ sudu teh gula
1 sudu teh kicap
Garam secukup rasa
Labels:
resepi udang
Tuesday, April 12, 2011
Homemade Chicken Nugget
Cadangan hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 20 minit
Bahan-bahan :
3 ketul dada ayam
2 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk perisa secukupnya
Breadcrumb untuk menyalut ayam
Cara membuatnya :
1. Potong dada ayam secara filet ( hanya isi sahaja ).
2. Perap ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perisa dan garam. Jika suka, perahkan sedikit limau nipis ke atas ayam untuk menghilangkan hanyir ayam.
Masa penyediaan : 20 minit
Bahan-bahan :
3 ketul dada ayam
2 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk perisa secukupnya
Breadcrumb untuk menyalut ayam
Cara membuatnya :
1. Potong dada ayam secara filet ( hanya isi sahaja ).
2. Perap ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perisa dan garam. Jika suka, perahkan sedikit limau nipis ke atas ayam untuk menghilangkan hanyir ayam.
Labels:
resepi ayam
Tempe Goreng Berlada
Cadangan Hidangan : untuk 2-3 orang
Masa penyediaan : 20 minit (lebih cepat jika ikan bilis, kentang dan tempe digoreng serentak dalam kuali berasingan)
Labels:
resepi ringkas
Monday, April 11, 2011
Simple Tiramisu Cake
Masa penyediaan : 20 minit
** sedia untuk dimakan selepas 3 jam disejukkan di dalam peti sejuk
Bahan-bahan :
3 biji Telur (asingkan kuning dan putih telur)
250 gm Mascarpone cheese
10 ml Esen Vanila
1/2 cawan Gula halus / gula kaster
1 sudu makan Nescafe / Kopi
1 cawan air panas (untuk larutkan Nescafe)
Sedikit serbuk koko untuk hiasan
Sponge cake / chiffon cake sebagai base atau Lady Fingers (Savoiardi)
Labels:
dessert
Subscribe to:
Posts (Atom)